Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Heti összefoglaló 2015.11.30-12.18

2016. január 11. 07:15 - Cinke Piroska

Az advent időszaka… 2015. 11.30-12. 18.

 

Valóban a várakozás jegyében telt. Képeskönyvet lapozgattunk, beszélgettünk arról, hogy a karácsony különleges ünnep mindnyájunk számára. Karácsonyfa állítása, fűszerek és fenyőfa illata, ünnepi fények, csillagszóró, ajándékozás, találkozás és közös ebéd a nagyszülőkkel, rokonokkal,… és még sok más emlék elevenedett fel a gyerekekben, ahogy meséltek saját, otthoni élményeikről. Közülük néhányan már jártak szüleikkel a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban, készültek az otthoni mézeskalács sütéshez. Képes könyvet lapozgattunk, benne láthattuk, hogy a karácsonyhoz köthető szokások, hagyományok nemcsak a mi családjainkban hasonlóak, de sok közös van bennük szerte a világon. A gyerekek meghallgatták a betlehemi történetet a kis Jézusról. A keresztény hit szerint ő Isten fia, a karácsony eredetileg az ő születésének örömünnepe. Az ajándékozás pedig a szeretetet jelképezi.

A csoportban mi is készülődtünk erre a szép napra. Balázs anyukája, Tünde mézesből készült karácsonyi függővel és adventi koszorúval lepett meg minket. A koszorún hétről-hétre meggyújtott mécsesek jelezték az ovi- karácsony közeledtét. A gyerekek vágtak, ragasztottak, festettek, rajzoltak… Erika segítségével szép szalvétákat készítettek, és mézeskalácsot sütöttek a szülőknek. A nyomattal készült üdvözlő lapokba pedig belekerült a karácsonyi versünk. (B.Radó Lili: Mit üzen az erdő)

Többen gondoltak a nélkülöző gyerekekre is, és az oviban meghirdetett karácsonyi cipősdoboz akciónkhoz sok családtól érkezett csomag. Köszönjük! J

Meglepetéssel készültünk külföldi barátaink számára is. Diót festettünk, papírt hajtogattunk, vágtunk, ragasztottunk és december első hetére elkészültek a kis kasztanyetták. Együtt csomagoltunk, a csomagolópapírt is saját kezűleg festettük. Főként a nagyobbak számára volt élmény, hogy az ajándékot együtt adtuk fel. Úton a posta felé nézelődtünk kicsit a városközpontban megrendezett karácsonyi vásárban, s megcsodáltuk a szökőkút helyén felállított betlehemi jászolt. Köszönjük Timi és Jázmin mamájának és Bendi anyukájának a kíséretet!

Még azon a héten, verssel, énekkel hívtuk, csalogattuk a Mikulást. (Gryllus Vilmos: Nótás Mikulás. Mikulás, Mikulás, kedves Mikulás,…, Donászy Magda: Télapó c. verse) Egy vidám, interaktív előadás alatt meg is érkezett hozzánk és finomságokkal lepte meg a gyerekeket.

Ahogy otthon, a csoportszobában is igyekeztünk ünnepi hangulatot varázsolni. Dekoráltunk a szobában, a folyóson. Meglepetéssel készültünk a babáknak. „Sütöttünk”, karácsonyfát állítottunk, ajándékot csomagoltunk nekik. Papírból, díszeket hajtogattunk az ágakra. Zenéltünk, énekeltünk… (GryllusV.: Fehér Karácsony. Szálljatok le, szálljatok le…, Száncsengő, angol változata: Jingle Bells, amit youtube-on sokat hallgattunk. Új szavakkal ismerkedtünk: snow, snowman, snowflake, bell, angel, tree. Merry Christmas!

https://www.youtube.com/watch?v=eQ34DSTjsLQ

A családi kézműves délutánon szülők, nagyszülők és gyerekek együtt alkottak. Sok szép, kreatív karácsonyi dísz készült.

Az utolsó napok nagy élménye volt, hogy új üzenet érkezett a lengyel Pillangó Óvodás gyerekektől. Megkapták az ajándékunkat! Izgalmas volt végignézni a fényképeket, amelyeket a csomagbontásról küldtek. Még nagyobb lelkesedéssel fogadta a csoport, amikor meglátták a lengyel országból érkezett csomagot, és a benne levő karácsonyfadíszeket! Mindenki hazavihetett egy- egy darabot belőlük.

Péntek délelőtt, a felnőttek karácsonyi énekekkel köszöntötték az ovi gyermekeit, majd közös éneklés után saját szobájukba vonultak vissza a csoportok. Ott ismét meglepetés várta őket. Finomságok az asztalon, és új játékok a szobában! A délelőtt többi részét a szülőkkel közösen, játékkal, evés- ivással töltötték.

 A héten készült képek megtekintéséhez kattints ide.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr528260664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása