Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Heti összefoglaló 2015.11.16-20

2015. november 26. 07:21 - Cinke Piroska

Az elmúlt héten… 2015.11.16-20.

Hétfőn azzal kezdtük a reggelt, hogy újra megnéztük a lengyel és francia barátaink által küldött fényképeket és videókat. Így a lublini Pillangó óvodából két csoport, míg Versailles-ból egy csapat mindennapjaiba nézhettünk bele. Több hasonlóságot találtunk. A gyerekek, a világ bármely országában szeretnek játszani, énekelni, ugrálni… A délelőtti tevékenységek, a délutáni alvás, napközbeni játék, mind ismerős volt a számunkra. Balázs hamar meg is kérdezte: „Miért nem jönnek el repülővel, akkor együtt játszhatunk?” Hallgattuk az éneküket, találgattuk, melyik a lengyel, melyik a francia szó? Online szótárba bepötyögtük, megkerestük a szavak jelentését, kiejtését. Motyl azt jelenti: pillangó, Köszönni így tudunk más nyelven: hi / czesc/ bonjour.

Még aznap a Nefelejcs Bábszínház lepett meg minket egy feledhetetlen előadással a szurokbabáról, a rókáról, no meg a furfangos nyúlról.

Kedden Logico lapok segítségével beszélgettünk a négy évszak, különösen az ősz jellegzetességeiről. Jó volt látni, ahogy Levi, Márk, Gellén közösen, egymást segítve dolgoztak együtt.

Haj, Dináné, rokana… szólt a táncba hívó. Majd: Ekete, pekete, cukota, pé… Felváltva doboltunk a combunkon, térdünkön, még a fejünk búbján is. Dobbantottunk, párunkkal összecsaptuk a tenyerünket… egyszóval sok, különböző módon próbáltuk érzékeltetni a mondókák egyenletes lüktetését.

Míg az előző héten (Muha) Márkot, a héten Timikét ünnepeltük. Boldog születésnapot!!

A heti témánkat- őszi- téli öltözködés- segítette néhány „vendég” társasjáték, melyeket más csoportoktól kaptunk kölcsön. A különféle arckifejezésű maci családdal nemcsak a ruhadarabokat vehettük sorra, de pozitív, negatív érzéseket, hangulatokat is „kijátszhattak magukból” a gyerekek. Sün Aladárral zoknit párosítottunk, gyakoroltuk a páros- páratlan fogalmát. Megkerestük néhány páros- páratlan testrészünket. Ugyanezt mozgással is összekapcsoltuk. (Futás közben egy/ két taps: álljatok egyedül/ párban. Vagy érintsétek meg páros- páratlan testrészeteket!)

A lengyel- francia kollégákkal elindított eTwinning projekt kapcsán megkerestük az országzászlókat (magyar, francia, lengyel). Online térképeket böngésztünk. A nagyobb fiúk egymással versengve mutogatták, sorolták Európa országait és zászlóit. Elhatároztuk, hogy a három testvércsoport zászlóját mi magunk is elkészítjük. Téptünk, vágtunk, gyűrtünk, ragasztottunk.

A nagy ajtónkra négy évszakhoz tartozó képeket ragasztottuk. Beszélgettünk, játszottunk.„Ki talál rá hamarabb? Mutass rá egy őszi/ téli, stb képre! Találj olyat, amelyik NEM őszi/ téli, stb.!”

A heti nagytornán Gryllus Vilmos: Őszi falevél c. dalára és Ekete-pekete c. mondóka Kolompos feldolgozására jártunk, mozogtunk. Nagyszerű alkalom volt arra, hogy érzékeljük a zene és a mozgás kapcsolatát: eltérő dinamikájú zenére változik a mozgásunk dinamikája is.

Új angol nyelvi mondóka: Double, double, this, this… szintén jó lehetőség volt a páros játékra, keresztmozgások fejlesztésére. Testrészek, ruhadarabok nevei: head-cap.

A héten készül képek megtekintéséhez kattints ide.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr668115706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása