Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Összefoglaló 2016.02.22- 03.25.

2016. április 27. 07:27 - Cinke Piroska

2016. február-márciusi képek megtekintéséhez kattints ide.

További képek megtekintéséhez kattints ide.

2016. húsvéti képek megtekintéséhez kattints ide.

 

Az elmúlt időszakban… (2016. február 22- március 25)

 

Február utolsó hetében búcsúzott a csoport Erikától. A gyerekekkel megbeszéltük, hogy tablót készítünk, „fotókkal”. Ez jó lehetőség volt arra, hogy szemügyre vegyük egymást, vagy a gyerekek a tükörbe nézve saját magukat, s megfigyeljék, kinek, milyen színű a szeme, haja, stb. Elek István: „Mint a kertész” c. versével köszönték meg Erikának a sok szépet, a törődést. Bár Erikától fájó szívvel búcsúztak, szerencsére Évát szinte az első pillanattól elfogadták a gyerekek.

Március első hetei a kölcsönös ismerkedés- összeszokás jegyében teltek. No meg persze a tél kergetés – tavaszvárás sem maradt el. Beszélgettünk, videót néztünk régi hiedelmekről- népszokásokról (kiszebaba égetése, villőzés). Mi magunk is készítettünk kisze babát, tavaszi ágakat díszítettünk. Ez ismét jó alkalom volt a testrészek neveinek, szerepének tudatosítására. Énekeltük: „Kisze, kisze, villő”, „Haj, ki, kisze, haj”.

Tavaszváró versünk: Zelk Zoltán: Hóvirág. Hóvirágot, katicát hajtogattunk papírból.

A fiúk nőnapi meglepetést készítettek anyukáknak, nagymamáknak.

Húsvéti hagyományokról beszélgettünk. Különböző technikákkal (decoupage, tojáshéj mozaik) tojást díszítethettek a gyerekek. Fiúk locsolóverssel készültek, lányok apró csoki tojásokkal viszonozták a locsolást. A tojás- vadászatnak nagy sikere volt!

Az erről készült videókat az email címetekre küldött linkeken keresztül érhetitek el.

Április első heteiben főként háziállatokról és kicsinyeikről beszélgettünk, játszottunk. Baromfiudvart, tanyát rajzoltunk, ólakkal, állatokkal, majd minimat állatokat „költöztettünk” melléjük. Számoltunk, hány féle, hány darab állat került a farmra. Osztályoztuk őket- szempontok: madár- emlős; Kerestük és megtaláltuk a „kakukk tojást”, azaz a rókát, mint vadon élő állatot a háziállatok között. A kerítést ritmikus sorminta segítségével raktuk ki. A szőnyegen pedig a fiúk építettek ólakat, rakosgatták, rendezgették a tyúkokat, kacsákat több napon át. 

„Vak tyúk is talál szemet” játékban bekötött szemmel versenyeztek a gyermekek, ki tud több magot összegyűjteni. Először becsléssel, majd számolással döntötték el ezt a kérdést. Beszélgettünk a szólás jelentéséről.

„Mesekosár”, anyanyelvi képességek fejlesztő játékkal, letakart kosárból előkerült tárgyak (plüss állatok, képek,, stb.) segítségével szőttünk tavaszi mesét a gyerekkel.  Előtte beszélgettünk a tavaszi időjárás jellemző jegyeiről, arról milyen sok változást hoz ez a természet, állatok- növények életében. „Bolondos” áprilist- Bendi így magyarázta: „…azért bolondos, mert megtréfál minket,…”, napsütés- záporok, szeles idő gyakran váltakozik.

Tavaszi játékdalokat ismételtünk. Új ének: „Gólya, gólya gilice, miért jársz a mocsárba?” , egyenletes, hangos- halk fogalompárok gyakorlásához, illetve a motívumnak, mint legkisebb zenei egységnek az érzékeltetéséhez. Új kiszámoló: „Sárga lábú kiskakas”

Foglalkoztunk a tavasszal ébredő természettel, kertünkben előbújó bogarakkal, rovarokkal. Színezéssel, vágással készült papír méheket virágokra reptettük. Közben bővültek a gyerekek matematikai ismeretei, Részekre osztás 6-9-es számkörökben, kombinatorika, relációk: kisebb- nagyobb, legnagyobb, ugyanakkora. Ismételgettük: Garay János: Méhecske c. versét.

Kapcsolódó angol dal: ’A Bear Eats Honey

A hetekben megismert angol nyelvű mondóka: ’Mix A Pancake’, ’Two Little Dicky Birds’. ’Spring Is Here’ videóhoz kapcsolódó ismert- kevésbé ismert szavak: bird, butterfly, ladybird, frog, mosquito.

Egyéb, napi rutinhoz kapcsolódó angol kifejezések: ’Are you hungry?’ ’Yes, I am.’ ’I am full.’

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr748666452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása