Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Heti összefoglaló 2015.03.16-20.

2015. március 30. 07:25 - Cinke Piroska

Az elmúlt héten… (március 16-20.)

 

A heti, nagy tornán a szabad levegőn mozogtunk, tavaszi mondókára jártuk be az udvarunkat a tárgyak között, előtt, alatt áthaladva. „Vendégünk” messziről érkezett. Találós kérdés:..eresz alatt van lakása,…nyarat hoz, de nem egyedül. A tavaszi rét virágait idéztük, színes kendőkkel játszottunk, mozogtunk. „Járj, ahogy dobolok” játékban gyorsabb- lassabb tempó követése és megtartása volt a cél.

 

A folyosón, nőnapról itt maradt kankalinokat találtunk. A gazdátlan virágokat meglocsoltuk, gondoztuk. Bartos Erika: Színes évszakok c versében is ráismertünk ezekre, a szép virágokra. Beszélgettünk arról, hogy víz, napfény nélkül a növények elszáradnak, meghalnak. De ugyanígy minden élőlénynek, állatoknak, nekünk embereknek is szükségünk van rá. A héten figyelgettük, a virágainkat. Meghálálták a törődést, jó érzés volt látni, ahogy újraéledtek.

Fésűs Éva: „Kié a virág?” c. meséje éppen egy ilyen kis virágról szól.

 

Kedden kisétáltunk a közeli játszótérre. Útközben figyeltünk, kerestük a tavasz nyomait. A kertekben előbújó színes virágok, a bogarak megjelenése, a rügyező fák, mind a természet ébredését mutatják. Hallgattuk a madarak énekét, láthattunk az ágak metszésével foglalatoskodó embereket.  

 

Másnap, felidézve a séta közben látottakat, ismét szóba került, hogy télen, tavasszal,…mást mutat a természet, másképp élik életüket az állatok. A levegő, az időjárás is megváltozik, ezért másképp öltözködünk. Más- más kinti dolgokkal foglaljuk el magunkat. Még a minket körülvevő színek is változnak. Színes szövetanyagokból válogattunk és választottunk ki néhányat a készülő évszakóránkhoz.

 

Magokat vetettünk, kisebbet, nagyobbat. Méretük alapján összehasonlítottuk azokat. Az apró magvak felcsípegetése ügyes ujjakat kíván, és jól fejleszti a gyermekek finom mozgását. Megszámoltunk, a leszámlált magvak számát ujjunkon mutattuk.

Az angol nyelvű számkártya játékot egyelőre magyar nyelven játszottuk. Számoltunk, megbecsültük 0-20-as számkörben: több- kevesebb. A nagyobbak hamar felismerték, meg is nevezték a magasabb- alacsonyabb számképeket.

 

Környezetvédelemről, a szemét újrahasznosításról szóló könyveket lapozgattunk. Vízről készült fényképeket nézegettünk. A tiszta víz, az érintetlen természet szépségét videón is megcsodáltuk: https://www.youtube.com/watch?v=4L-zC91kAkI

 

Pénteken vendégségbe hívtuk a csiga csoportos gyerekeket. Velük tovább beszélgettünk, a víz jelentőségéről. Megmutattuk a videót. Ők pedig megmutatták nekünk a világ- térképet, amit előző napon készítettek. Judit néni elmagyarázta, hogy azért láthatunk a lapon több kéket, mint barnát, mert Földünk nagyobb részét víz borítja, és kevesebb a szárazföld. Közös tízórai, és egy kis játék után elbúcsúztunk egymástól.

Előzőleg webkamerán figyeltünk gólyafészket. Jó volt látni, hogy a lakója már megérkezett. Megfigyeltük külsejét. Judit néni a térképükön megmutatta a gólyák, költöző madarak vonulását.

Dalos játékaink: „Boglya tetején áll egy gólya.”- körjáték. „Volt- e- itt az úr?”- fogójáték.

 

A pénteki napfogyatkozás jelenségét csak a szobából figyeltük.

 

Angol dalunkban a szívárványról, színekről énekeltünk (red, yellow, pink, green, purple, orange, blue). https://www.youtube.com/watch?v=MvHrQymMRdA

 

A héten készült képekért kattints ide.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr747318818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása