Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Heti összefoglaló 2016.01.11-15

2016. február 08. 07:08 - Cinke Piroska

Az elmúlt héten… 2016.01.11-15.

A héten készült képek megtekintéséhez kattints ide.

 

Beszélgettünk régi, újévi hiedelmekről. Étkezési szokásokról, arról, hogy milyen babonák kötődnek pl. a kora reggeli tisztálkodáshoz, férfi- női látogatókhoz, valamint a termésben, egészségben és szerencsében gazdag újesztendőhöz.

Bár vízkereszt időszaka az előző héten már lezárult, azért néhány érdekességről szó esett. Ekkor zárul le a Karácsony, s veszi kezdetét a farsang időszaka. Legtöbb háznál ilyenkor bontják le a karácsonyfát. Mi is leszedtük a kis fenyőnkről a díszeket, s megkukkantottuk a babák, plüss állatok becsomagolt „ajándékait”. Előtte tapintással próbáltuk kitalálni, mit rejthet a csomagolás. Így a gyerekek olyan kifejezéseket gyakoroltak, mint: kemény (angolul: hard), puha (soft), gömbölyű- kerek, szögletes- éles, stb.Még felidéztük a tanult karácsonyi verseket, énekeket, és dalos mondókával köszöntöttük az újévet: „Adjon Isten minden jót, ez újesztendőben…” Szerdán ismét előkerült a kosarunk tele hangszerekkel, amelyekből bárki választhatott magának, és a reggel induló „zenevonatra” felszállhatott vele.

Téli időjárás, havazás, havas játékok kedvenc témája a gyerekeknek. Emellett kerestük a választ olyan kérdésekre, mint: Hogyan védekezünk mi, emberek a hideg ellen? S hogyan védekeznek az állatok? Miért költözik a gólya, fecske, más vándormadarakkal együtt? Hogyan gondoskodhatunk az itthon telelő madarakról, mint a cinke, vörösbegy, őszapó, rigó. Bartos Erika: Dalárda c. verséből még több, áttelelő madarunkat ismerhettük meg. Beszélgettünk a vadőrök, s a téli vadetetés fontos szerepéről.

Farkasok inkább csak elvétve tévednek magyar erdőkbe, a hét fő témája mégis ez az állat lett. A mesékből többnyire csak gonosznak ismert farkasokról kiderült, milyen nagyszerű élőlények is ők, s milyen sok dologban hasonlítanak rokonaikhoz, a kutyákhoz, sőt magához az emberhez is! Videókat néztünk, könyvekből olvasgattunk. A farkasok hozzánk hasonlóan jól szervezett „társadalomban”, vagy inkább családban (alfa hím és nőstény és a kölykeik) élnek, ahol mindenkinek megvan a pontos helye, ahol minden egyed jól összehangoltan működik. A családról, a kölykökről az egész falka (testvérek, nagynénik és nagybácsik) egyként gondoskodik, védelmezi. Értéseiket arckifejezésük, testbeszédük és hangjuk segítségével fejezik ki. Homlokukat ráncolják, ha fenyegetőznek, farok csóválással, „puszilgatással” fejezik ki szeretetüket. Vonyítással adják egymás tudtára, merre vannak, illetve, ha magányosak, és keresik egymás társaságát.

Kányádi Sándor: Farkas c. verse hamar a kedvence lett a gyerekeknek. Sajátos lüktetésű vers, amelyet Bertóti Johanna nagyszerű feldolgozásában a Youtube-on is meghallgattunk.

A heti tornán új mozgásos játékunk: ’What’s The Time, Mr Wolf?’, gyors reagáló készséget fejlesztő fogójáték. Kapcsolódó szavak: Mr, Mrs, wolf, és a számok angolul.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából kiírt rajzpályázatra, illetve annak kapcsán a mi csoportunkban is készültek munkák. Témája: „Kedvenc népdalom.” A képeket vegyes technikával készítették a gyerekek: rajz, ábrázolás fonállal, vágással, ragasztással. A fonállal való munka jó lehetőség volt arra, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk relációkról, és ismereteinket megbeszéljük. Vastagabb, durvább anyagot nehezebb ollóval elvágni, mint a vékonyabb, puhább szálú fonalat. Méricskéltünk, összehasonlítottunk, hosszúság alapján sorbarendeztünk. Fogalmak: vastag, vastagabb, legvastagabb, vékony, vékonyabb, legvékonyabb; hosszabb- rövidebb, leghosszabb- legrövidebb.

Mentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr48369666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása