Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Heti összefoglaló 2016.01.25-29

2016. február 08. 07:12 - Cinke Piroska

Az elmúlt héten… 2016.01.25-29.

A héten készült képek megtekintéséhez kattints ide.

 

Jó volt látni, hogy néhány új tárgy bekerülése a csoportba, milyen ösztönzőleg hatott a gyerekek fantáziájára, játéktevékenységére. Krisztián édesanyja, Dóri jóvoltából új kellékekkel egészült ki a babakonyha. Ez új színt és lendületet adott a konyhai szerepjátékoknak. A gyerekek napokig „sütöttek- főztek, terítettek, étterembe jártak, rendelést vettek fel, Emma saját készítésű étlappal várta a vendégeket.”

Engem vendégségbe hívtak, s ahogy illik, ajándékkal – egy könyvvel érkeztem. Benne madarak, királyka, vörösbegy, cinke… ismerős a nevük Bartos Erika: Dalárda c. verséből. Nézegettük, szavaltunk, beszélgettünk róluk, és más, vadon élő állatok téli életéről.

Kint a hóban találtunk néhány madárnyomot, találgattuk: ez veréb, varjú lábnyoma lehet… a fiúk macska lábnyomára akadtak, követtük az útját, honnan merre haladt, járhatott a kertünkben. Játszottunk nyomkereső játékot egymással is. Flóra, Timi, Dodi, lábnyomait követve találtunk rájuk.

Hóember építéshez, hógolyócsatához nem esett eleget, helyette hólabdákkal célba lőttünk, a fáknak hóból arcot készítettünk. Vidámat, morcosat, meglepődőt.

Kedden kartonból, szalmából madáretetőt készítettünk az őszapónak, zöldikének, rigónak… Beszélgettünk külső jegyeikről, táplálkozásukról. Zsír, magvak, főtt rizs keverékéből madárpudingot készítettünk, hogy így mi is gondoskodjunk róluk.

Konyhai mérlegen mértük ki a hozzávalókat, közben számoltunk. Bendi, Polli játékokat hordott össze, méricskéltek. Előtte kézbe vettük, megbecsültük, melyik lehet könnyebb - nehezebb. Másnap a tárgyak tömegét kétkarú mérleggel is összehasonlították a gyerekek.Rakosgattak, többé- kevesebbé- egyenlővé tettek, s közben értékes tapasztalatokat szereztek az anyagok tömegével és súlyával kapcsolatban. Néhányan, egész pontosan meg is fogalmazták ezeket. (Krisztián: „Ez a kocsi azért nehezebb, mert fémből van, a másik műanyagból.”)

Blanka hópihét vágott ki papírból, kicsit-nagyot. Kapcsolódó angol nyelvű dal: ’Snowflakes, Snowflakes, All Around’ – mozgással játszottuk el. Másik, előző heti dal a hóemberről szólt: ’I Am A Little Snowman’. Kapcsolódó szavak: snowflake, snowman, snowball, scarf, hat, button

Főként az iskolába készülő gyerekekkel feladatlapon kesztyűket számoltunk, hozzá tartozó számkép felismeréssel. Hozzá kapcsolódva irányokat, sorszámneveket gyakoroltunk, s a páros- páratlan fogalmát.

Az új, vonulós- kapuzó énekes játékban („Daru, daru, katona”) új kifejezéssel találkoztak a gyerekek, ezért megbeszéltük a tekenő fogalmát.

A pénteki játéknapra minőségi fejlesztő-, és társasjátékok érkeztek. Kisebb viták, önérvényesítés, - kompromisszumkötés, várakozás a sorukra… az otthonról hozott játékok nemcsak új ingert és motivációt jelentettek. A készségek fejlesztésén túl egyéb, fontos területeken is alakították a gyermekek személyiségét. A jószívűséget kiemeltük, megdicsértük. (Például Dodi nagyvonalúságát, aki, bár választhatott, átadta az elsőbbséget társainak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr548369668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása