Cinke csoport

Bp. XVII. kerületi Piroska ovi Cinke csoportjának honlapja

Heti összefoglaló 2016.09 hó

2016. október 18. 07:22 - Cinke Piroska

2016.09.12-16. között készült képek itt tekinthetők meg.

2016.09.19-23. közötti képek itt tekinthetőek meg.

2016.09.19-23. közötti képek itt tekinthetőek meg.

 

Az első hetek…

Újra az egymásra hangolódás, összeszokás jegyében teltek.

Sokat beszélgettünk a nyári élményekről, kivel- mi történt, merre járt? Leginkább a csoport szokások felfrissítését, újbóli megerősítését tartottuk szem előtt. Régi és új társasjátékokat vettünk elő. A közös játék közben nemcsak a szabályokat ismerték meg a gyerekek, de gyakorolták az együttjátszás alapvető szabályait: kérni - megköszönni, kivárni a sorukat, befejezni, amibe belekezdtek, maguk után elrakni a játékot. Figyelni és tekintettel lenni más tevékenységben résztvevő társaikra. Évával sok időt szántunk a csoport megfigyelésére, változtak-e, és hogyan a baráti kapcsolatok, az egyes gyerekek csoporton belüli helyzete, ki, mibe és mennyit fejlődött nyáron.

Örömmel tapasztaltuk, hogy szinte az első pillanattól lelkesen és oldottan üdvözölték egymást. Nemcsak fizikailag fejlődtek, de játékuk tartalmasabbá vált, fejlődtek értelmi képességeik, kapcsolattartásuk. Szeretik, ők maguk kérik a feladatokat. (pl. naposi teendők, mosdó felelős, kisebbek kísérése, öltöztetése, stb.) Többségük ezzel jól motiválható, jól terelgethető.

Igyekszünk megtalálni az arányt a rend és a szabadjára engedés között, mivel fontos számunkra, hogy biztosítsuk a felszabadult, jó hangulatú légkört. S ennek, mindkét dolog alapfeltétele. Időnként nem könnyű elérni, hogy hallgassanak a felnőttre, fontos, hogy erre együtt szoktassuk őket. Ebben továbbra is számítunk az otthoni nevelésre.

Érdeklődő, jól motiválható csapat. Főleg, ha ők, vagy a játékuk adja a kezdeményezések alapötletét. Az első héten, pl. nagy élvezettel böngészték velünk az online térképeket. A Google earth segítségével „látogattunk vissza” Balatongyörökre, Olasz tengerpartra, Tisza- tóhoz, stb. Kerestünk, különböző felszíni vizeket (tó- tenger, patak- folyó), fényképeken megfigyeltük jellemzőiket, megfigyeltük hogyan jelöli ezeket a térkép. Beszélgettünk élővilágukról, csoportosítottuk azokat (édes – sós vízi állatok, stb.) A gyerekek meghallgatták Illyés Gyula gyűjtéséből: Az öreg halász és nagyravágyó felesége c. népmesét. Hallgattuk a patak csobogását, a bálnák és delfinek „énekét”. Medúzákat, halakat készítettünk papírtányérból, közben ismerkedtünk az egész- fél fogalmával.

Idén is ellátogattunk a Rákoskerti Művelődési Házban szervezett programra, ahol lekvár és mézkóstoló, pattogatott kukorica ropogtatás, virághagyma ültetgetés közben sok, érdekes ismeretet szereztetek a gyerekek az őszi termésekről, betakarításukról, felhasználásukról. Délelőtti játék során különböző magvakat vettem elő, tapintásos játékban a gyerekek egymásnak adtak feladatokat: „Tapogasd meg, írd le, milyennek érzed, nevezd meg!”

Az állatok világnapján nagy élmény volt a kisvonatozás. A ligeti általános iskolában kis állatsimogató várta a gyerekeket. Hangfelismerő játék: állathangok megkülönböztetése. Csoportosítottunk „Hány lába van?”; házi - vadon élő; növényevő- húsevő állatok. Néhány fiú vonatot épített, vagonokban szállították az állatokat. Persze külön kellett költöztetni a szelídeket a ragadozóktól, (szétválogatás, halmazok képzése). A heti tornán sokféle állat „bőrébe” bújva játszottunk. (Téma: változó iramú futás, szökdelések).

Sokat énekelgettük a tavaly megismert verseket, meséket, énekes játékokat. Új kiszámoló: Icce, bice, cibere. Új dalos játék: Keress kopó, ha találsz.

Séta közben, udvaron figyeltük az időjárás változásait. Beszélgettünk a nyári- őszi évszakok jellegzetes jegeiről.

Ismételgettük a már hallott, vagy megismert angol nyelvű dalokat. Néhány állatnévvel bővítettük  a szókészletet: sheep, goat, duck. Többféle helyzetben gyakoroltuk a kérést: ’Can I have…?’; rákérdezést: ’Is it a….?’

Mentés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cinkecsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr811817621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása